lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Laptop suggestions
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 05-08-2011, 11:27 AM   #1
Ferc Kast
Modder
 
Ferc Kast's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tython
Posts: 1,586
Current Game: SWTOR
Helpful! Forum Veteran Contest winner - Fan Fiction Veteran Modder 
Laptop suggestions

I am looking into getting a new laptop; I had a few questions about specs to look for. As a modder for KotOR, I want to still want to be able to mod/play KotOR I & II. What are some graphics card suggestions to look for in a new laptop? Would something like this be able to handle my gaming need? Or, do you know of relatively cheap, but updated (Windows 7) laptops that are good for that?

Ferc Kast is offline   you may: quote & reply,
Old 05-09-2011, 10:25 PM   #2
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
At this point, if you want a GPU that is guaranteed to play KotOR, Nvidia is pretty much the only game in town, but laptops with Nvidia GPUs can be expensive.

Usually, Intel GPUs can run it after some tinkering, but it's become virtually impossible with AMD/ATI GPUs.

The newest Intel mobile GPUs, which are packaged with the new mobile Sandy Bridge CPUs, are roughly 4x as powerful as the previous generation, so it might be worth waiting for cheap Sandy Bridge laptops to become available if you plan on doing any gaming on it. It's just a matter of waiting until the previous generation sells out.

The Sandy Bridge CPU/GPUs have 4-digit model numbers (i.e. Core i3 2310M), verses 3-digits for the previous generation.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 05-10-2011, 07:20 AM   #3
Ferc Kast
Modder
 
Ferc Kast's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tython
Posts: 1,586
Current Game: SWTOR
Helpful! Forum Veteran Contest winner - Fan Fiction Veteran Modder 
Thanks; I'll keep that in mind while browsing. I'm curious, though: How much tinkering would be involved to get it running on an Intel graphics card?

Ferc Kast is offline   you may: quote & reply,
Old 05-10-2011, 12:54 PM   #4
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Depends on the model.

My laptop is 3 years old and has a GMA X3100 GPU. The only thing that I had to do, other than the normal installation tricks for running the game on Vista, was to set the "flipping policy" to "blit" in the graphics driver control panel, and the game ran fine.

That option is no longer available in the drivers for newer Intel GPUs, and I can only recall a few people getting TSL to run on a GMA x4500M; the GPU that came out after mine. Since I don't have the hardware available to me, I'm having a hard time figuring out what's preventing TSL from running while KotOR1 seems to run fine.

Someone else has managed to get it to run on GMA HD, which is the last GPU released before this latest one. Since the architecture of the 2 is very similar, it's a good bet that the games will run on the Sandy Bridge GPU as well, but, once again, it's impossible to be certain without the hardware sitting in front of me.

The main problem with the Intel GPUs (and AMD/ATI ones, for that matter) is legacy OpenGL support. Workarounds have usually been found for Intel GPUs (like 3D Analyze), but things are looking progressively more bleak on the ATI/AMD front as newer drivers are released.

Really, though, the ideal solution would be to find a laptop with an Nvidia GPU as cheaply as possible, because it WILL run KotOR with a minimum of fuss.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 05-10-2011, 02:56 PM   #5
Ferc Kast
Modder
 
Ferc Kast's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tython
Posts: 1,586
Current Game: SWTOR
Helpful! Forum Veteran Contest winner - Fan Fiction Veteran Modder 
So, any NVidia gpu should work for running KotOR? If so, i think I found a couple options to consider. Or are there some NVidia gpus that don't work with KotOR?

Ferc Kast is offline   you may: quote & reply,
Old 05-10-2011, 03:18 PM   #6
RC-3556
Rookie
 
RC-3556's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Bucks, England
Posts: 96
Current Game: Fallout New Vegas
I can run KotOR perfectly well with my laptops ATI.

RC-3556 is offline   you may: quote & reply,
Old 05-10-2011, 08:46 PM   #7
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
^What model GPU, and what driver version are you using? If it's a late model, I'd be very interested in learning how you got the game to run.
Quote:
Originally Posted by Ferc Kast View Post
Or are there some NVidia gpus that don't work with KotOR?
Not that I'm aware of, no.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 05-16-2011, 12:44 PM   #8
RC-3556
Rookie
 
RC-3556's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Bucks, England
Posts: 96
Current Game: Fallout New Vegas
It's an ATI 4570HD, latest drivers and I just popped KotOR in and it worked.

RC-3556 is offline   you may: quote & reply,
Old 05-18-2011, 11:05 AM   #9
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
How about TSL?


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 05-20-2011, 04:17 PM   #10
RC-3556
Rookie
 
RC-3556's Avatar
 
Join Date: Aug 2010
Location: Bucks, England
Posts: 96
Current Game: Fallout New Vegas
Everything standard, model is a Sony Vaio PCG 5T1M, running catalyst control centre

RC-3556 is offline   you may: quote & reply,
Old 05-29-2011, 12:19 PM   #11
Ferc Kast
Modder
 
Ferc Kast's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Tython
Posts: 1,586
Current Game: SWTOR
Helpful! Forum Veteran Contest winner - Fan Fiction Veteran Modder 
Well, I found a couple laptops that could fit my needs. I had a question about one laptop that i found in my search: The model is the refurbished 2010 15" Intel i7 model of the MacBook Pro, It has 2 gpu's: Intel HD Graphics and NVIDIA GeForce GT 330M, which automatically switch graphics; After installing the drivers from the Mac OS disk for the MacBook Pro on Windows, should the automatic switching still occur when using KotOR I & II on a dual-booted Windows?

I'd appreciate anyone that could help.

Ferc Kast is offline   you may: quote & reply,
Old 05-29-2011, 01:03 PM   #12
Pho3nix
#rekt
 
Pho3nix's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sweden
Posts: 3,370
Forum Veteran 

Pho3nix is offline   you may: quote & reply,
Old 06-15-2011, 07:20 PM   #13
Negative Sun
Death to all but metal!
 
Negative Sun's Avatar
 
Status: Moderator
Join Date: Jul 2006
Location: Tropical Scotland
Posts: 2,683
Current Game: NWN
Forum Veteran Folder extraordinaire LFN Staff Member Helpful! 
I know KotOR works with my Intel GMA X4500, dunno about TSL though...



"I killed a man cause he killed my goat."
Negative Sun is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Community Discussion > General LFNetwork Forums > General Tech Discussion > Laptop suggestions

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 02:40 PM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.