lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: ATI Radeon HD 6870 Dxun grass texture problems
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 12-01-2012, 07:45 AM   #1
Col_Zechs
Rookie
 
Col_Zechs's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: USA
Posts: 217
Current Game: Star Wars the Old Republic
ATI Radeon HD 6870 Dxun grass texture problems

This is how the textures look on Dxun with my video card. I am using Catalyst Drivers 12.10 for Radeon HD 6870 Windows 7 64bit. Does anyone know how to fix this problem?


Col_Zechs is offline   you may: quote & reply,
Old 12-01-2012, 06:41 PM   #2
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Does it do that only with grass activated?

I tested a 6870 about 6 months ago with Catalyst 12.4 and never ran into anything like that.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-01-2012, 07:02 PM   #3
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
Yup, disable grass.

It's been a very longstanding issue with ATI cards
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-01-2012, 07:36 PM   #4
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
I was just testing my buddy's card; I probably didn't run into any grass.

HH, have you tried AllowSoftShadows=1 for you ATI card? I know soft shadows are disabled on ATI cards, but that might enable them.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-01-2012, 08:35 PM   #5
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
You mean putting Soft Shadows to 1? Since that has no effect.
Or actually adding AllowSoftShadows under graphics?
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-01-2012, 11:19 PM   #6
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
The latter.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-02-2012, 05:51 AM   #7
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
That actually worked.
Didn't know that.

Still able to learn new stuff it seems .
Grass issue is still unchanged then though.
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-02-2012, 08:58 AM   #8
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Does turning on soft shadows kill your frame rate?

It does on my GTX 460, but only with TSL. Turning them on with KotOR doesn't hurt it at all.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-02-2012, 06:41 PM   #9
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
I have the same problem, with the 6970. I've determined that there actually is something wrong with the texture, though I haven't fixed it completely.


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-02-2012, 08:04 PM   #10
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
You guys using the Dantooine lag fix (Disable Vertex Buffer Objects=1)?


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 04:10 AM   #11
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
Yep.

To clarify, here is the alpha channel for the DXN_jungfx texture:



If you look closely, you can see that the background for three of the four parts is not completely black. And for some reason, some ATI cards won't render anything behind these parts of the grass. In other cases, the grass was not mapped properly, so bits of one texture show up at the top of another as awkward lines well above the ground.

However, there's only so much I can do with the textures due to the incredibly poor resolution. When it's rendered, the texture is smoothed over so it won't look so pixelated, but unfortunately that leaves behind an invisible halo around the grass when it's seen up close, or when a lot of grass is obscuring something far away.



Last edited by JCarter426; 12-03-2012 at 04:56 AM.
JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 05:27 AM   #12
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
Can you upload the blackified textures and the .txi's you use?

See what it does so far, and what can be improved?
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 05:35 AM   #13
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Have either of you tried those planet retexture mods over at DeadlyStream?

They vastly improve the grass (to the point that it actually looks real), and, perhaps, ATI cards could digest it better.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 07:06 AM   #14
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
Quote:
Originally Posted by Hassat Hunter View Post
Can you upload the blackified textures and the .txi's you use?

See what it does so far, and what can be improved?
Close up it looks mostly ok, but when you manage to see the grass from a distance (without it disappearing like it usually does) it can still cause things not to render:



(pay attention to their feet)

Here are the TGAs so far. TXIs didn't seem to help at all.
Quote:
Originally Posted by Q View Post
Have either of you tried those planet retexture mods over at DeadlyStream?

They vastly improve the grass (to the point that it actually looks real), and, perhaps, ATI cards could digest it better.
I haven't tried any. To which were you referring?


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 08:37 AM   #15
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
This and this.

These are some of the best exterior retextures I've ever seen for TSL.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 08:58 AM   #16
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
Nope, same problems. And it doesn't seem to affect the grass in 403DXN at all.


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 09:46 AM   #17
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Yeah, it doesn't replace the grass in the Mando camp.

The ongoing issues the KotOR games have with ATI cards is one of the main reasons why I've stuck with Nvidia all of these years. Otherwise, I'd have probably gotten an ATI card, because of their usually-superior bang for the buck.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 04:42 PM   #18
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
My previous card was an Nvidia, but it was 8600 or something and burned out, so it had to go. I've been considering getting a cheap - but more recent - Nvidia to have both options, and also because my old XP actually has no video card at all.

Anyway, the grass. I've noticed a few errors remain on Dxun, and Dantooine's grass has some of those mapping issues I mentioned, so I'm going to take a look at it again. I have compiled a bunch of minor fixes, so I'll release the updated grass with that once everything's ready.


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-03-2012, 06:50 PM   #19
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
Quote:
Originally Posted by JCarter426 View Post
I have compiled a bunch of minor fixes, so I'll release the updated grass with that once everything's ready.
Such as? *interested what TSLRCM overlooked*
Hope you can fix it... haven't taken a look at it yet, should have time tomorrow.
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-04-2012, 10:34 AM   #20
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
Well, just tried your grass, it's a definite improvement upon the old situation... so we can (read: I, and probably other ATI users who have to disable grass before) live with that. Did you also do the grass in 650DAN?
Or find some slight improvements to do? Haven't tried messing with them myself yet... but I don't really have editing programs, so I doubt I can do much with the texture
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 12-04-2012, 04:26 PM   #21
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
Quote:
Originally Posted by Hassat Hunter View Post
Such as? *interested what TSLRCM overlooked*
Hope you can fix it... haven't taken a look at it yet, should have time tomorrow.
Well, the window you know. The other stuff I don't know if it's in TSLRCM or not. I've only just installed that today, and I don't know when I'll be able to play through it; I've been too busy to properly play K2 in... years. But it's just little things... better resolution for the Citadel Station skybox, some laser colors swapped around, some ship textures replaced with the best quality I could find, and some other things I've noticed but haven't gotten to yet.
Quote:
Originally Posted by Hassat Hunter View Post
Well, just tried your grass, it's a definite improvement upon the old situation... so we can (read: I, and probably other ATI users who have to disable grass before) live with that. Did you also do the grass in 650DAN?
I haven't done anything from Dantooine... or rather, I haven't specifically done anything from Dantooine; it's possible Obsidian was lazy and reused a texture I've already done. But for now, let's say I haven't done Dantooine.
Quote:
Or find some slight improvements to do?
Nothing other than what I mentioned before, but I'm going to do a more thorough investigation after I've fixed what I have noticed.


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 12-06-2012, 05:38 PM   #22
Col_Zechs
Rookie
 
Col_Zechs's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Location: USA
Posts: 217
Current Game: Star Wars the Old Republic
Installing ATI Catalyst 11.5 fixed it for me.

Col_Zechs is offline   you may: quote & reply,
Old 12-07-2012, 03:50 AM   #23
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Really? That's great, and very useful. Thanks.

Info on which versions of Catalyst work best with the KotOR games is always welcome here.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 12-07-2012, 10:24 AM   #24
JCarter426
Senior Member
 
JCarter426's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Look to your left.
Posts: 1,636
It fixed it for me, but it also brought the grass lag back, so I returned to the newest version.


JCarter426 is offline   you may: quote & reply,
Old 03-10-2013, 12:01 PM   #25
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
So, any progress on the grass texture fix? Cause it was awesome already.
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 05-27-2013, 05:57 AM   #26
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
*shameless bump*
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 10-14-2013, 08:26 AM   #27
Hassat Hunter
Forumite
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 557
Bumpity bumpity.
Would you mind posting it/having it posted on deadlystream? Cause even with the minor issues it's WAAAAY better than without those .tga's

Many people would like it, but it's hard finding the thread again, and just linking them to a dl would be easier.
Hassat Hunter is offline   you may: quote & reply,
Old 11-08-2013, 08:29 PM   #28
Matt92uk
Lurker
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 1
Is there a fix for this yet? I have this problem too.
I've got it in KotOR 1, in the Undercity and likely future places with grass.
I imagine I'll need to fix the same for KotOR 2 as well, since it will likely possess the same bug.
Matt92uk is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Knights of the Old Republic > Trouble Shooting > The Work Bench > ATI Radeon HD 6870 Dxun grass texture problems

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:49 PM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.