lfnetwork.com mark read register faq members calendar

Thread: Redoing my gameing computer
Thread Tools Display Modes
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Old 08-08-2012, 01:35 PM   #1
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Question Redoing my gameing computer

I am needing to upgrade my pc here are my specs:

------------------
System Information
------------------
Time of this report: 7/27/2012, 10:29:56
Machine name:
Operating System: Windows 7 Home Premium 64-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.120503-2030)
Language: English (Regional Setting: English)
System Manufacturer: MSI
System Model: MS-7599
BIOS: Default System BIOS
Processor: AMD Phenom(tm) II X2 560 Processor (2 CPUs), ~3.3GHz
Memory: 4096MB RAM
Available OS Memory: 4096MB RAM
Page File: 3787MB used, 4401MB available
Windows Dir: C:\Windows
DirectX Version: DirectX 11
DX Setup Parameters: Not found
User DPI Setting: Using System DPI
System DPI Setting: 96 DPI (100 percent)
DWM DPI Scaling: Disabled
DxDiag Version: 6.01.7601.17514 32bit Unicode

---------------
Display Devices
---------------
Card name: ATI Radeon HD 5570
Manufacturer: ATI Technologies Inc.
Chip type: ATI display adapter (0x68D9)
DAC type: Internal DAC(400MHz)
Device Key: Enum\PCI\VEN_1002&DEV_68D9&SUBSYS_30511682&REV_00
Display Memory: 2806 MB
Dedicated Memory: 1014 MB
Shared Memory: 1791 MB
Current Mode: 1920 x 1080 (32 bit) (60Hz)
Monitor Name: Dell S2409W(Digital)
Monitor Model: DELL S2409W
Monitor Id: DELA038
Native Mode: 1920 x 1080(p) (60.000Hz)
Output Type: DVI
Driver Name: aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx64.dll,aticfx32,at icfx32,aticfx32,atiumd64.dll,atidxx64.dll,atidxx64 .dll,atiumdag,atidxx32,atidxx32,atiumdva,atiumd6a. cap,atitmm64.dll
Driver File Version: 8.17.0010.1077 (English)
Driver Version: 8.850.0.0
DDI Version: 11
Driver Model: WDDM 1.1
Driver Attributes: Final Retail
Driver Date/Size: 4/20/2011 02:07:48, 795648 bytes
WHQL Logo'd: Yes
WHQL Date Stamp:
Device Identifier: {D7B71EE2-2B99-11CF-0771-5B10BEC2C535}
Vendor ID: 0x1002
Device ID: 0x68D9
SubSys ID: 0x30511682
Revision ID: 0x0000

I am wondering what should i get without spending more than about $1500
less if at all possible, and it needs to be made for high end gameing. Also this isn't a stock computer i had made at Fry's

Your thoughts and advice is welcome.
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-08-2012, 09:35 PM   #2
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Your computer is not very old. You could substantially increase your PC's gaming performance by replacing just a few components:

1) Get a new video card. That 5570 is pretty weak. This is probably the best deal on modern, lower mid-grade card right now. The deal ends tomorrow, so you'll need to jump on it now. I guarantee that the difference will be night and day compared to that 5570, and, since your motherboard supports Crossfire, you could get a second one when it's on sale and together they'll play just about every game on high settings at 1080p. This card also uses very little power, so a power supply upgrade won't be necessary unless you get a second one, and even then that would depend on what power supply you already have. I would recommend this card for a brand-new PC; not just an upgrade.

2) Upgrade to a Phenom II X4. Most modern games support four cores, and high-clock PII X4's are ridiculously cheap these days. I've seen 965 BE's go for $75. There's no sale going on that I know of at the moment, but that's likely to change.

3) 2-4 more gigabytes of RAM wouldn't hurt. 4GB would be no more than $30.

4) Solid-state hard drive prices are at an all-time low. Your motherboard won't allow the newest SATA III models to run at full speed since it's only SATA II, but the difference over a normal platter drive is very noticeable and will spoil you. Here's one for $60. Kingston drives are very reliable. I've gotten 4 of them for my family's computers and they've been going strong for a year and a half now.

So, for ~$270 your machine will perform like a different computer, and for a fraction of the cost of building a new one.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-09-2012, 09:58 AM   #3
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
I will look into it, i went to the newegg website for the video card and couldn't find a price also what would be better than that video card?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-09-2012, 03:27 PM   #4
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
The price is right there on the page. $105 after rebate.

The next tier up is at least twice as much for nowhere near double the performance, so I'd definitely get that one. That price ends at 12:00AM Pacific.

If you are looking for something better, I'd get a 7870 for $250. It's roughly twice as powerful as the 7770, but it costs 2.5x as much. Its main advantage is that it will play just about any game out there on high settings at 1080p without any of the drawbacks associated with a Crossfire setup, so it might be worth it to get one of those instead. You might need to upgrade your power supply, though, depending on what you already have.

I'd definitely jump on that $60 SSD that I linked to above though. You can't beat < $.50/GB, and the effect that it will have on performance will be worth it.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker

Last edited by Q; 08-09-2012 at 04:57 PM.
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-11-2012, 01:05 PM   #5
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Okay also i have been hearing alot about ivybridge or whatever it is called, what is the hype?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-11-2012, 05:30 PM   #6
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
That's where you're going to get into the expensive stuff. The hype is over Intel's commanding lead in IPC (instructions per clock), or how "fast" a CPU is at a given clockspeed. For example: An Ivy Bridge running at 3.0GHz is like a Phenom II running at 3.84GHz because Ivy Bridge has roughly 28% higher IPC than Phenom II. The flip side is that you can buy a Phenom II with a full-featured motherboard and maybe even some RAM, too, for the cost of an Ivy Bridge quad-core alone.

You said that you live near a Fry's. You don't happen to live near a Micro Center, too, do you?


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-21-2012, 04:34 PM   #7
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Never heard of it but will check.

Checked and they are several hours away.

Also what is the differance between AMD athalon and phenom?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-22-2012, 07:26 AM   #8
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Never mind about Micro Center, then.

Athlon II is the cut-down, cheaper (and slower) version of Phenom II. Since Phenom II can be had cheaply these days, you can forget about Athlon II.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-22-2012, 02:33 PM   #9
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Okay after all this, do you think the pc gaming industry is dying?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-22-2012, 03:10 PM   #10
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Actually, I think that it's been enjoying a bit of a resurgence lately since the two major consoles are 6-7 years old and are really beginning to show their age.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-23-2012, 09:36 AM   #11
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
I don't know i was looking at the Ghost Recon network and only like 300 people are playing future soldier on pc, while 6000 are on xbox and 4000 on ps3.....that is sad.
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 08-24-2012, 03:26 AM   #12
Q
The one who knocks
 
Q's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: ABQ
Posts: 6,643
Current Game: Mowing down neos with my M60
LF Jester Forum Veteran Helpful! 
Depends on what game you play.

PCs are capable of much nicer graphics than consoles as well.


"They should rename the team to the Washington Government Sucks. Put Obama on the helmet. Line the entire walls of the stadium with the actual text of the ACA.
Fix their home team score on the board to the debt clock, they can win every game 17,000,000,000,000 to 24. Losing team gets taxed by the IRS 100%, then droned."
-Toker
Q is offline   you may: quote & reply,
Old 08-24-2012, 10:14 AM   #13
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
True, and true. thanks for all the help (looks) Darn you already have the helpful badge...figures
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 09-02-2012, 03:21 PM   #14
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Hey could i do more than one video card in my pc. And what about more than four cores ...like six
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 09-02-2012, 03:47 PM   #15
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Also i have a coolmaster v600 what will that run?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 09-03-2012, 02:42 AM   #16
Darth Avlectus
Your point?
 
Darth Avlectus's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Attack on Titan
Posts: 4,229
Current Game: Soul Calibur 5
I look into places like

NCIX.us
"Will it run?"
FrozenCPU

Also, I find certain connectors for liquid cooled systems to be lacking in the quality department for computers. So I'd consider some automotive accessory equivalents (they have to endure much more hostile environments and continue to be reliable for years, even decades). I always look at reviews of any product, especially harshest criticisms and more importantly failures.

I find few if any liquid coolers take laws of thermodynamics completely into account.

I've looked into laser liquid cooling and automotive liquid cooling for transmissions.

While both approaches

-are probably gross overkill as few processors produce anywhere NEAR the level of power to dissipate as autos or heavy duty lasers,
-will probably require some kind of external setup limiting it to desktop only,

you can be sure that the cooling system will keep on cranking out for whatever punishment you give it.


The laser coolers are much more expensive new and it's rare to find a good surplus deal let alone surplus at all. But with an array of peltier/thermoelectric coolers and sensors controlled with a dedicated microchip processor and/or program with your system, it certainly is possible to make a powerful sophisticated cooler out of a kludge.

Automotive transmission coolers acting as mini-radiators have also been used. Some second cousins of mine did this, actually. Worked quite well. I swear by it. Similarly works like those for computers but quite outperforms them. Reasonably priced too.


"I cant see S***! --YOU GO TO HELL!" --Tourettes guy
Darth Avlectus is offline   you may: quote & reply,
Old 09-03-2012, 09:36 AM   #17
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
Thanks...Hey could i do more than one video card in my pc. And what about more than four cores ...like six
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Old 09-03-2012, 10:44 AM   #18
Darth Avlectus
Your point?
 
Darth Avlectus's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Attack on Titan
Posts: 4,229
Current Game: Soul Calibur 5
More vid cards doesn't hurt. Though it only helps to a point. You want better performance, get more/better RAM.

So far as a processor for your mobo: If you're a programmer needing hyperthreading in order to run multiple instances of the same game, then yeahou'd need a better one. Most people aren't programmers.

I'm not one to tell peeps they shouldn't buy a bigger CPU chip if they're so possessed to get one (because the gullible ones with lots of $ to spend fund the industry). But to be honest most people don't *really* need a better CPU. It's mostly needless additional spending because they will never use that additional power.

Rarely do I hear compelling cases. And unless you're trained to look for the differences, most people can't tell the difference between 720 and 1080 resolutions. The only halfway compelling argument I've heard is that no other options for a performance laptop had the same modifiable RAM setup. Didn't argue the point though. He had the extra $$$ to spend, which is good for the industry so improvements can be made.

Q is probably a little more likely to poke and prod at people for such folly than I.


"I cant see S***! --YOU GO TO HELL!" --Tourettes guy
Darth Avlectus is offline   you may: quote & reply,
Old 09-03-2012, 02:09 PM   #19
.:Lord Revan:.
Junior Member
 
.:Lord Revan:.'s Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Somewhere :D
Posts: 413
Current Game: MW3
So....if i add RAM i should be fine?
.:Lord Revan:. is offline   you may: quote & reply,
Post a new thread. Add a reply to this thread. Indicate all threads in this forum as read. Subscribe to this forum. RSS feed: this forum RSS feed: all forums
Go Back   LucasForums > Network > Community Discussion > General LFNetwork Forums > General Tech Discussion > Redoing my gameing computer

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:42 AM.

LFNetwork, LLC ©2002-2011 - All rights reserved.
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.